Vad Normaldemokraterna har att lära Piratpartiet

Ja det finns nåt som heter Normaldemokraterna i Sverige idag. Ett parti som startats av personer som är trötta på exkludering av personer med funktionsnedsättningar och trötta på nedskärningar i de sociala skyddsnäten.

Det bubblar i funktionshindersrörelsen.

Vi får aldrig glömma att den är för oss vad Martin Luther King var för USA. En medborgarrättsrörelse som kämpat från nästan noll och vunnit många strider för mänskliga rättigheter. Så sen som på 60talet hade tex personer med fysiska funktionsnedsättningar inte rösträtt eller rätt att gå i skola. Sverige har förändrats mycket sen dess.

Därför bör man noga kolla vad som sker i funktionshindersrörelsen. Det finns ett intressant RÄTTIGHETSTÄNKANDE där nu som jag inspireras mycket av. En idé att alla människor måste ha en MÖJLIGHET att utöva sina mänskliga rättigheter. Samhället måste vara så utformat, med sociala skyddsnät, samhällsplanering (tillgänglighet) och vård och omsorg att det blir ett stöd för alla, även de sjuka, de med funktionsnedsättningar, de med depressioner eller de arbetslösa eller nyanlända. Kort sagt alla.

Ska vi kunna stoppa Sverigedemokraterna är jag övertygad om att detta rättighetstänkande kan spela en viktig roll. värtemot myterna röstar de flesta inte på Sd för att Sd är rasister. De röstar på Sd för att de är oroade över framtiden, upplever kris och upplever att politiker och media inte ser eller hör dem.

Jag gillar initiativet Medborgargolv som just har ett sånt rättighetstänkande. De pratar om sådant som medborgarlön men sätter det som underordnat den övergripande idén om allas lika MÖJLIGHET att utöva sina mänskliga rättigheer, i hela samhället.

Det finns ett parti också, Normaldemokraterna. man kan se samma rättighetstänkande hos dem. Det normala är at folk inte passar in i normen. Därför måste samhället anpassas så att alla får lika MÖJLIGHETER, oavsett olikheter i funktionshinder: eller socioekonomiska faktorer.

Enligt ordboken är normal en beskrivning av en organism eller mekanism som inte är avvikande, rörande någon, flera eller alla egenskaper. Applicerar man den definitionen på människor märker man snart att ingen är normal. Alla är avvikande någonstans. Unika som snöstjärnor. Trots att vi alla är medvetna om dessa skillnader, och faktiskt hyllar dem i många sammanhang, så finns det grupper i samhället som oftare än andra stängs ute på grund av sin unicitet. Olika typer av funktionsvariationer bedöms t.ex ofta som ett för stort avsteg från normen, istället för att mer korrekt uppfattas som ytterligare en komponent i det verkligt normala. Nämligen allas individuella särart.

Normaldemokraterna strävar efter att ge människor med funktionsvariationer fullt spelrum att vara dem de är. Att vara normala, unika människor som vem som helst. För att uppnå våra mål krävs ett antal stora förändringar. Vi måste bygga ett samhälle som är tillgängligt för alla. Vi måste ge dem som behöver tillgång till assistans. Vi måste bemöta alla lika och som individer. Inte som en namn och ansiktslös del av en grupp. Där har du grunderna vi bygger vår politik på. Vill du läsa hela manifestet så hittar du det här.

Håll noga öga på denna form av tänkande. Det är framtiden!

Vi i Piratpartiet har mycket att lära av detta tänkande. istället för att börja underifrån med att välja sakfrågor kan vi börja ovanifrån med de mänskliga rättigheterna och allas lika möjligheter, och sådana centrala frågor som människors rätt till personlig integritet och kunskap.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s