Efter valet: Bygg Piratpartiet 2,0!

Hur det gick i valet vet vi inte helt klart än. Det har troligen gått relativt sett ganska hyfsat lokalt på sina håll, men nationellt var supervalåret 2014 inte bra. Vi åkte ur EU-parlamentet och lyckades inte komma in i riksdagen.

Men en sak vet vi: piratpartiet behövs! De etablerade partierna förmår inte stoppa Sverigedemokraterna som växer vidare på grund av politikernas oförmåga att lösa problemen, och att göra så medborgare känner sig sedda och hörda.

Vad behöver vi göra nu? Jo, vi behöver bygga ett PARTI!

För att göra det har jag skrivit ner mina ideer. Det handlar dels om konkreta förslag om vad som behöver göras, och de viktigaste sakerna vi måste börja rota i för att veta hur vi ska gå vidare.

Vad bör göras?

1) Det kommer att pratas mycket om breddningen kontra kärnfrågorna efter valet. En del kommer att säga att PP drivit breddningen för mycket. Valet 2010 var en katastrof, PP var partiet som var så ensidigt, smalt och nördigt att folk skrattade åt oss, lösningen är inte att bli supersmala igen, utan att förena kärnämnen och breddning.

Jag har också upplevt att delar av kärnfrågorna hamnat i skymundan. Snowdenavslöjandena har partiet ännu inte gjort något stor av, ett år efter de kom. Vår utmaning blir att bättre lyfta fram kärnämnena OCH breddningen, och visa att de hör ihop.

2) För att göra detta behöver vi prata ideologi. Vi har gott om tid på oss att fylla partiprogrammet med mer detaljer. Låt oss ägna det närmaste året åt ideologi. Vad är piratideologin. Utifrån det kan vi bredda partiet ännu mer.

3) Parallellt med ideologi behöver vi prata aktivism. 2013 och 2014 har visat oss två saker. Dels att vi behöver lära oss kampanja, outreach. Och dels att vi börjat lära oss det.

4) Höstkampanjer riktade mot universiteten för att öka basen av aktivister i partiet och aktiviteter för att fortsätta bygga upp lokalavdelningarna bör stå i fokus.

5) Görs inte detta spontant, MÅSTE ledningen ta initiativ till detta,

6) Vi måste lösa våra interna kommunikationsproblem. Dvs se över hur vi bygger ett forum, alternativt tänka till om våra FB-forum så de funkar mer som PP:s riktiga forum. Vi måste fortsätta arbetet att befria PP från sexism, rasism, homofobi och foliehattar.

7) När det gäller debatten om vad som gick snett 2014 vill jag först och främst betona att jag INTE vill byta partiledare. Anna Troberg har gjort många misstag men hon har drivit på breddningen, börjat arbetet att hålla rent från hat i våra forum och nu i sommar har det börjat byggas en aktivism i partiet. Jag vill inte bli av med Anna, jag vill bygga Piratpartiet 2,0!

Däremot behöver vi representanter för aktivismen som vuxit fram i vår styrelse och ledning. Och partiet måste lyssna på de personer som varnade för att partiet var på väg åt fel håll. De varnade 2013 och är värdefulla för partiet, inte gnällkärringar.

8) Vi behöver se över vår situation för internkommunikation (forumsfrågan).

9) Det finns några saker vi måste debattera och där transparens krävs. Om det handlar resten av mitt inlägg.

Vad gick fel?

På något sätt gick vi in i valrörelsen i början av 2014 utan att ha haft en medvetet satsning på att bygga lokalföreningar, utan att ha haft en förvalkampanj för att rekrytera nya aktivister, och med ett parti som var delar i två delar som inte kommunicerade.

Ja två delar. EU-parlamentarikerna drev sin kampanj och styrelsen sin och de kommunicerade knappt. Jag har frågat runt och läst vad Ameila Andersdotter skrivit om saken och är inte imponerad av varken styrelse, ledning eller parlamentarikerna.

Vad som hände vet jag inte helt ännu, men det VERKAR som om EU-parlamentarikerna nån gång mot slutet av 2013 beslöt att köra ett eget race, hyrde Erik Lakomaa, men utan koordinering med styrelsen. Och styrelsen lät detta ske. Motivet skulle vara att ”inget hände”, att man ville se ACTION! Välment, men sättet de gjorde det på var åt helskotta snurrigt. Bara tanken att göra detta utan koordinering med styrelsen är oerhörd!

Hur som helst gick både Ameila och Christian ut i en kampanj som lät exakt som 2010. Det var nät, nät nät. När Christian utfrågades i TV ljög han och påstod att PP inte har nån energipolitik. Han fick frågan om vi hade åsikter i annat än snus och nätfrågor och sa att ”vi råkar nog ha åsikter om fyra – fem andra saker”. Han definierade PP som de som är för integritet PÅ NÄTET. PÅ NÄTET, inte i alla frågor.

Tack och lov var programledarna totalt inkompetent. Hade de läst partiprogrammet hade de MOSAT Christian och partiet den kvällen.

Amelia skickade ut ett utskick till alla medlemmar, Supernördiga detaljskrifter om nätdetaljer. Det var det enda utskick partiet skickade innan valet till alla medlemmar och innehöll inte ens valsedel. Samtidigt höll Christian valmöten som lät som tekniska detaljmöten om teknikaliteter kring ACTA med avsikten att DET var vad vi skulle driva i valet.

Letar man efter svaren om hur partiet kunde tudelas, ena parlamentarikerna snöa in på nörddetaljer, och varför styrelsen och ledningen lät detta ske, kan man inte hitta det i dokumenten på partiets webb. Det finns inte i partiledarrapporten, inte i PS-protokollet i december eller det efteråt. Vi berömmer oss av att vara ett transparent parti men det finns NOLL som tyder på intern splittring.

Än mer katastrofalt än tudelningen var bristen på förkampanj och att partiet inte ens insåg betydelsen av nån sorts koordinerat forum (internkommunikationen).

Vi skulle skapa forum i god tid innan EU-valet beslöts det. ”INNAN EU-VALET”, inte i god tid innan EU-vals kampanjen. Därför kom forumet igång i april, mitt under EU-valet. och de som kikade in på det insåg snart att det aldrig skulle kunna ersätta Facebook. Vi kastade bort tid och missade helt möjligheten att styra upp internkommunikationen.

Inte förrän i somras skapades en grupp på FB där aktivisterna kunde mötas. I SOMRAS!

Bristen på intresse för att skapa fungerande forum 2013 återspeglas i bristen på förvalskampanj, koordinerad från ledning och styrelse.

Förra hösten visste styrelse och ledning att det saknades aktivister och att lokalgrupperna i praktiken var avsomnade. Det framgår tydligt ur styrelseprotokollen eftersom nästan inget rapporterades från lokalgrupperna. Ändå drog inte styrelse och ledning igång något koordinerat försök att nationellt bygga ut aktivistbasen och bygga lokalgrupper under 2013. Varför det?

Det har påståtts att medlemmarna la färdvägen för vad vi skulle göra 2013-2014. Dvs att inte ha förvalkampanj, att lägga fokus på nätet vid EU-valet och breddningen i riksdagsvalet. Ja rent formellt beslöt de så, men det var styrelse och partiledning som skrev förslaget.

Mina frågor

Följande frågor ställer jag nu.

* Hur kunde partiet tudelas i styrelse/ledning å ena sidan och EU-parlamentarikerna å andra?

* Varför kom det inte igång en förvalskampanj redan 2013?

* Varför prioriterade inte partiet uppbygget av forum lång INNAN valet, och strukturerade upp Facebookforumen. Vi fick tex ett aktivistforum först SOMMAREN 2014, på FB.

Dessutom…

* Med tanke på att supervalåret var en katastrof vill jag veta mer om de hemliga rådgivare är som partiet haft för sin kampanj och vad de har gett för råd. Flera personer med insyn har meddelat mig att det finns personer som hjälpt oss med att skapa och driva kampanjen. personer utanför våra direkta led, jag vill jag ta del av deras skrivelser och mail till partiledning och styrelse. Antingen har de varnat för katastrofen, eller inte. Om inte är frågan om det berodde på inkompetens hos dem eller på att styrelse inte gett dem information (tex om hur få aktivister och lokalgrupper vi hade för ett år sen)..

Det kan hända att vi bör publicera namnen på rådgivarna, så vi ALDRIG mer anlitar dem. men först måste vi ta reda på vad de sa och vad ledningen sa till dem.

Nu måste vi bygga partiet, Att fokusera på aktivism och vår ideologiska kärna tror jag är rätta vägen! Låt oss göra det!

De kommande dagarna är viktiga för PP. Kommer PP att överleva eller inte? Håll noga koll på debatten. Det kommer att framgå ganska tydligt kort tid efter valet om hopp finns eller inte.

*********

Läs vad jag skrev om det katastrofala EU-.valet redan i maj:

Piratpartiets valförlust 1

Piratpartiets valförlust 2

Piratpartiet: sätt ideologi och aktivism främst

PS

Kattkampanjen var INGEN höjdare. Kan vi kanske vara överrens om det? Det var inte så mycket katternas fel, mer texternas fel. Sen kanske de där ”hemliga rådgivarna” partiet hade var mindre smarta?

Jag föreslog hösten 2013 att kampanjmaterial skulle testas mot referensgrupper som INTE tillhör partiet. Bland annat för att man ska ta reda på om folk förstår materialet. Mer medinflytande och mer öppenhet hade varit bra i processen att skapa affischerna för EU-valet. Nu fick folk reda på hur kampanjen skulle se ut vid et stadium då det var för sent att ändra det.

Rykten sprids just nu i organisationen. Katter… Innehåll, olika rykten. Be careful. Avsaknaden av transparens o medinflytande just nu kommer att skada både ledning o parti om det inte blir riktigt bra…

Säg till de som redan fått materialet att kattkampanjen var ett skämt, eller pudla på vilket sätt ni vill. Kalla det testballong. Säg att ni hade rökt på när ni gjort det. Skyll på XXXX. Gör vad fan ni vill bara ni stoppar och drar i nödbromsen.

Lista på blogginlägg.

henrik bränden

Magnihasa

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s