Att sätta piratideologi och aktivism främst!

Jonathan Rieder Lundkvist har skrivit ett blogginlägg om sin syn på Piratpartiets problem, som jag rekommenderar.

Jag håller med om det mesta men är lite mer positiv. Det börjar växa fram en grupp aktivister i Piratpartiet som vet hur man driver kampanj. Den gamla ”goda tiden” då man kunde få en utskällning om man ansåg att partiet behövde IRL-träffar och lokalavdelningar är över. PP har börjat rensa bort sexister och öppna rasister och homofober i sina led. Fler och fler inser att man måste prata om människors frihet och personliga integrite överallt, inte bara på nätet. PP är inte finniga, manliga nördpartiet längre!

Men eftervalsdebatten kommer att bli het. Många misstag har begåtts som ledningen och styrelsen måste förklara. Dessutom måste vi börja staka ut metod och partiprogram med 2018 i sikte och expandera rörelsen.

Jag kommer att skriva en hel del om detta. Efter valet, inte före. Men jag vill redan nu göra klart vissa saker.

1) 2014 var en katastrof. Oavsett hur det går i de lokala valen var det en katastrof. Vi hade målet att behålla våra två EU-parlamentariker och komma in i riksdagen och MISSLYCKADES med det.

2) Däremot visar de lokala valen och den lokala aktivismen vägen. Det ska vi bygga vidare på.

3) PP är inte, som vissa företrädare påstått, ett parti som står för ”frihet och integritet på nätet”. Vi är de som bryr oss om friheten och integriteten för människor överallt, irl och på nätet.

4) Jag vill ha kvar Anna Troberg som partiledare, trots misstag som begåtts. Det hon påbörjat med att rensa partiet från misogyner och hatare måste fortsätta och det är enormt viktigt att hon drivit på breddningen. Hon vet att PP inte bara är ett nätparti. Om hon blir partiledare 2018 vet jag inte. Kanske hon växer ännu mer och kan ta den rollen? Kanske nån annan bör det. Men just nu måste partiet utvecklas och enas på samma gång!

5) De som visat framfötterna och drivit på arbetet med lokal aktivism måste snarast inkluderas i styrelse och ledningsgrup Dessutom måste personer som VARNAT för katastrofen redan 2013 inkluderas.

6) Som kommer att framgå av debatten i höst kommer partiets agerande sommaren och hösten 2013 att behöva skärskådas. De som då varnade för bristen på förvalskampanj, lokalgruppsbildande, förvalsaktivism och ledning från partiet i de frågorna måste representeras i styrelse och ledning.

7) De två viktigaste frågorna för partiet är METOD och INNEHÅLL. Metod, dvs hur vi bygger ett svärmtänkande 2,0. Vårt nuvarande svärmtänkande baserades mycket på spontana initiativ och mindre på ledning, det måste ändras. Då spontana initiativ saknades gick inte ledning o styrelse in och rättade till det. Vår metod kan egentligen sammanfattas i ett ord: AKTIVISM.

8) Innehåll. Vi måste strukturera upp våra ideer. Många av våra kärnområden har tonats ner. De måste lyftas fram igen. Ett år efter Snowden har vi nästan inte gjort något kring detta ännu. Skandal. Dessutom måste vi hugga tag i datalagrings- och fildelningsfrågorna igen men presentera dem breddat och populariserat, befriat från tekniska detaljer. Detta måste göra parallellt med att breddningen fortsätter och nätfrågorna vävs ihop med irl frågor.

9) Därför anser jag att vi måste börja med piratideologin. Utifrån den kan vi förena nät och irl frågor till ett. Kampen för personlig integritet på nätet och irl, kampen mot övervakning och kontroll irl och på nätet, kampen för människors fri- och rättigheter irl och på nätet.

Jag vill rekommendera några av mina blogginlägg och ett från Leo Rudberg som belyser vad jag menar med vår ideologi.

Piratideerna har framtiden för sig

Piratpartiet står på två ben

Piratpartiets ideologiska kompass och breddningen

Piratpartiet som humanitetens främsta företrädare (Leo)

Det finns många fler som skrivit bra saker. Just nu får detta räcka för att understryka vad jag menar.

/Torbjörn

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s