Piratideerna har framtiden för sig

Ibland behöver man tvivla på sin identitet för att stärkas i den. Ibland behöver man vilja gå ur ett parti för att inse hur mycket man faktiskt tycker om partiets grundtankar.

Piratpartiet pekar mot framtiden. Vi pratar internet och informationteknik, inte för att vi är några tekniknördar som gillar häftiga prylar.

Internet upplöser nationsgränserna. Det som sägs i en ände av internet kan påverka hela internet, oavsett om ettorna och nollorna paserar de där streckade linjerna vi har på kartor.

Internet möjliggör snabb information. För 20 år sen ville jag studera vad som skedde i Afrika. Jag gick då till SIDA biblioteket och Uppsalas Afrikainstitut och läste en till två månader gamla tidningar. Idag kan jag följa nyheterna i realtid.

Internet möjliggör att alla får del av information och kunskap. Tiden är förbi när de priviligierade på universitet eller myndigheter satt med informationen, och journalisterna. Idag kan alla leta och få svaren. Alla kan kolla källorna.

Internet möjliggör att man kan övervaka övervakarna. För första gången ges medborgarna en reell chans att anonymt eller i eget namn övervaka vad beslutsfattarna gör och säger. Så har det inte varit förr i tiden. beslutsfattarna har haft informationen och resurserna.

Du blir experten! All kunskap kan bli tillgänglig. Tänk er att man digitaliserar alla dagstidningar som getts ut på jorden. Att man digitaliserar alla källor till historien. Det sker redan idag. Du kan släktforska på internet, studera källskrifter och många tidningar och böcker som annars historien glömt bort.

Internet visar att vi alla är människor. Bakom datorskärmar kan det gömma sig en lesbisk kvinna, en CP-skadad man, en svart, en vit, en gul, en underklass, en överklass, en jude, en muslim eller en ateist. En kvinna eller en man, en feminist eller en maskulinist, en sexarbetare eller en nunna. Internet visar att vi alla har lika värde och är människor.

Piratrörelen är fjärilseffektens parti. Ni vet att man säger att en fjärils vingslag kan skapa en storm på andra sidan jordklotet. Det piratrörelsen.

Piratrörelsen är demokrati 2.0. Demokratin har sett ungefär lika dan ut nu sen den infördes i Sverige. Med informationstekniken har vi möjligheten att utveckla demokratin.

Vi är en fistel i röven på geopolitiker och internationella maktpolitiker. Avveckla det mesta av det som idag är hemlig diplomati och vi ger medborgare en möjlighet att vara med och bestämma ver utrikespolitik och säkerhetspolitik. Inga fler hemliga natomedlemskap samtidigt som man påstår att Sverige är neutralt och alliansfritt. Inga fler massövervakningar fastän man säger sig vara mot det.

Piratrörelsen är för personlig integritet. Gör vad du vill, bara du inte skadar andra. Så på nätet så ock i verkligheten, ”köttvärlden”, irl.

Om man läser det första principprogrammet blir det tydligt:

En svensk tiger… ALDRIG!

Piratpartiets värdegrund bygger på tre grundläggande värderingar; att den personliga integriteten måste skyddas, att kulturen måste släppas fri och att patent och privata monopol är skadliga för samhället.Vi befinner oss i ett kontrollsamhälle där praktiskt taget alla registreras och övervakas. Det är inte förenligt med ett modernt rättssamhälle att alla medborgare utsätts för övervakning och därmed behandlas som misstänkta för brott. Demokratin förutsätter ett starkt skydd för den personliga integriteten…

Värnet om den enskildes privatliv är lagfäst i Sveriges grundlag. Ur denna grundläggande rätt springer flera andra viktiga mänskliga rättigheter som yttrande och åsiktsfrihet, informationsfrihet, rätten till kultur och rätten till personlig utveckling. Alla försök från den offentliga maktens sida att inskränka dessa rättigheter måste ifrågasättas och mötas av ett kraftfullt motstånd.

Alla maktmedel, system och metoder som staten kan använda gentemot sina invånare måste befinna sig under ständig omprövning och granskning av folkvalda företrädare. När staten övervakar invånare som inte är misstänkta för brott utgör det en kränkning av den enskildes privatliv på ett i grunden oacceptabelt sätt. Varje medborgare skall tillförsäkras den anonymitetsrätt som idag förutsätts i grundlagen och den enskildes rätt att bestämma över sina egna personuppgifter måste stärkas…

Piratrörelsen är och kan bli en medborgarrättsrörelse. En kraft för att förändra världen.

Bara vi inte kompromissar med våra kärnämnen, eller bara vi inte undviker att visa hur våra grundideer faktiskt är heltäckande och har med enormt mycket mer än bara internet och nätet att göra.

Piratrörelsen är framtiden!

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s