Piratpartiets valförlust 2

Vill man förstå varför mitt parti, Piratpartiet, åkte ur EU-parlamentet kan man se på dessa två exempel på hur vi hanterade media i valet.

Dels utfrågningen av Christian Engström på SVT. Dels Amelia Andersdotter i Malmö.

Piratpartiet är ett parti med en fantastisk potential att bli stort. Det kan bli ett parti som tar strid mot EU:s galna asylpolitik, för demokrati, mot alla former av rasism, fördomar och förtryck. Mot statlig kontroll och övervakning. Det finns redan massor i partiets grundideer och i det utvidgade partiprogrammet som är så stort.

Men partiets företrädare tänker ofta smått. Tyvärr. Vi hade två ledamoter i Bryssel som gjorde ett jättebra arbete med att slåss mot försök att inskränka friheten på nätet. Tyvärr gick de in i valrörelsen med inställningen att PP är ett enfrågeparti. Styrelsen gjorde sitt för att befästa det när de, och senare även partiets medlemsmöte, förra året bestämde att de smala nätfrågorna skulle bli våra huvudfrågor i EU-valet.

Ska Piratpartiet ha någon chans i framtiden måste vi förstå varför de två länkarna visar en politisk och medial katastrof.

Breddning

Man kan se hur de båda kandidaterna reagerade då andra frågor än nätfrågorna avhandlades.

För det första. De beskriver PP som partiet som slåss mot övervakning på NÄTET och för friheten PÅ NÄTET (som om vi inte bryr oss om förtryck irl).

När möjligheter att visa bredd dyker upp reagerar de lustigt.

Amelia reagerar genom att få nån raseriattack mot de andra politikerna och påstår felaktigt att asylpolitik inte är nåt som avhandlas i EU. PP har ett bra asylpolitiskt och migrationspolitiskt program och Amelia hade kunnat presentera det, men valde att framstå som okunnig, varför?

Christian reagerar inte nämnvärt mot beskrivningen av PP som ett enfrågeparti. Han skämtar lute om att vi nog har åsikter i 3-4 andra ämnen också. Han får frågor om klimatpolitiken (där PP HAR en hel del att säga) och påstår att vi inte har någon politik där. Men snusen och att vara mot kvotering är visst sådant vi ”råkar” ha åsikt om. Han säger sen att han inte vet om vi råkar ha åsikter i något annat än snus- och nätfrågor.

Men jisses!

Ursäkta mina ord men jag har suttit nu på morgonen och undrar om jag av misstag har gått med i den där danskens clownparti. Ni vet den där clownen som för 15 år sen lovade mer medvind för Danmarks cyklister och gratis clownnäsor på dagis, och kom in i kommunfullmäktige på den smala politiken.

Nu är det dags att visa att Piratpartiet är större än så här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s